Krumplis pogácsa
(családi recept)
Hozzávalók
1 kg krumpli
1 kg liszt
35 dkg disznózsír (tényleg zsír, nem margarin!!)
1 evőkanál só
3 tojás
1 tejföl
5 dkg élesztő
Elkészítés:
-
A krumplt héjában megfőzzük sós vízben. Még melegen lehúzzuk a héját, összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni (ha langyos marad, akkor ragadni fog a tészta)
-
Ha kihűlt, összedolgozzuk a hozzávalókkal (az élesztőt kb 1,5 dl langyos, cukros tejben fel kell futtatni) és kelesztjük kb 40 percet meleg helyen, letakarva
-
kinyújtjuk kb fél centisre, tetejét késsel megkarcoljuk és kiszaggatjuk.
-
tetejüket tojássárgával megkenve megsütjük (180 -200 fokon szoktam légkeverésesen)
Tipp: nagymamám még zsírban sütötte serpenyőben...........
|