Piskótatészta
Vegyünk annyi tojást, amennyiből piskótát szeretnénk készíteni.Válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől és éa fehérjéből verjünk kemény habot. A felvert habhoz adjunk folyamatos keverés mellett annyi csapott evőkanál kristálycukrot, amennyi a tojás volt, verjük folyamatosan, egyesével adjuk hozzá a sárgákat, majd szintén annyi púpos evőkanál lisztet, amennyi a tojás volt. 5 tojás alatt egy teáskanál, 5 tojás felett pedig egy fél zacskó sütőport is keverjünk hozzá. 180 fokra előmelegített sütőben tetszőleges formában süthető.
Általános szabály: mindig csak a forma alját kenjük ki margarinnal és lisztezzük, az oldalát SOHA, így nem fog a piskóta felpúposodni!
Sokkal egyszerűbb sütőpapírral sütni, ehhez a formát kenjük meg vékonyan olajjal, akkor a papír szépen beletapad, nem deformálódik a tészta. Kivenni is könnyebb vele.
Az első 10 percben tilos a sütő ajtaját kinyitni, mert a piskóta összeesik! Mindig tűpróbáig sütjük! (egy hústűt szúrunk a közepébe és ha azt tisztán húzzuk ki, akkor megsült).......a megsült piskóktát hagyjuk még 5 percet az elzárt sütőben hűlni, majd vegyük ki onnan, hűtsük még egy rövid ideig a formában, majd sütőrácson hűtsük ki teljesen (ha a recept mást nem mond)
|